>

Park Marie Restituty

Park v Brně - Husovicích je přístupný z ulic: Rotalova, Elgartova, Hálkova, Provazníkova.

Historie


Tento park o rozloze přes jeden hektar, někdy též pro jeho sklon nazývaný „šikmý“, leží jako mnohé parky na území bývalého hřbitova. Husovický hřbitov „Pod Petraly“ fungoval mezi lety 1854 a 1961. Po dvacetileté tlecí lhůtě byly v roce 1983 ostatky exhumovány a většina z nich přenesena na brněnský ústřední hřbitov. Na přání některých pozůstalých však některé ostatky zůstaly na místě. Z významných osobností zde odpočíval brněnský novinář a zakladatel Rovnosti Pankrác Krkoška.

Park je pojmenován po husovické rodačce Heleně Kafkové (1894-1943), která jako řeholní sestra přijala řádové jméno Marie Restituta. Tato statečná žena a vynikající zdravotní sestra působila nejprve na operačním sále v nemocnici v Mödlingu, později  jako vrchní sestra a asistentka doktora Stöhra v nemocnici ve Vídni. Navzdory své hluboké zbožnosti jí byly cizí asketické stravovací návyky a díky své náklonnosti k pivu a guláši měla nadváhu.

Osudným se této zásadové ženě stal protinacistický postoj. Jeden z lékařů a člen SS ji udal, když v jejím koši údajně našel průklepový papír s básní, která zesměšňovala Třetí říši. Marie Restituta byla zatčena přímo na operačním sále a navzdory tomu, že se jí rozšiřování básně neprokázalo, byla odsouzena za velezradu. Dne 30. 3. 1943 byla jako jediná žena-řeholnice nacisty popravena. V roce 1998 byla papežem Janem Pavlem II. prohlášena za blahoslavenou a od roku 1999 nese, na návrh brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, park jméno Marie Restituty.

Současnost


Park Marie Restituty je velmi klidný a nabízí mnoho prostoru pro relaxaci. Lavičky ve stínu starých mohutných stromů i na slunci, větší travnaté plochy a samozřejmě nechybí dětské hřiště, ve východní části parku. Přibližně uprostřed parku se nachází pamětní deska obětem první i druhé světové války a seznam padlých, popravených a umučených občanů Husovic v průběhu druhé světové války. Zajímavostí je stará hřbitovní zeď, táhnoucí se podél jižní strany, směrem od Elgartovy ulice, která pochází již z 19. století.

Parkem vedou tři základní cesty propojující Hálkovu, Elgartovu a Provazníkovu ulici. Směrem k Provazníkově ulici je sklon poměrně strmý a to je také důvod, proč mnoho návštěvníků zůstává spíše ve spodní části. Také proto se mu někdy říká „šikmý“ park.

Nedaleko parku se nachází husovický kostel, který je dominantou celého přilehlého okolí a jeho věž je možné sledovat i z parku.

V parku je možné se věnovat například těmto činnostem: piknik, opalování, venčení psů, freesbee, běh, jogging, válení sudů, ležení na trávě, ležení na dece, houpání, slackline, geocaching, fotbal, hra na slepou bábu.

GPS: 49°12'49.791"N, 16°37'44.699"E

Spojení MHD: Nejblíže je autobusová zastávka Merhautova s linkami č. 25, 26, 53, 57, 84. Ze zastávek Tomkovo náměstí a Náměstí Republiky, kde jezdí linky č. 4 a 57 je to přibližně 400m.

© p.h. 2020

Fotogalerie